Zdroj vitamínu C a probiotík

Tradičná slovenská potravina, ktorú však poznali už starí Gréci a Rimania a nazývali ju všeliekom. Kapusta je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C. Okrem toho obsahuje aj B vitamíny, K vitamín, antioxidanty a množstvo minerálnych látok (železo, zinok, fosfor atď.)

Kyslá kapusta je produktom fermentačného procesu, kedy vplyvom baktérií mliečneho kvasenia dochádza k rozkladu sacharidov v kapuste na organické kyseliny – napríklad na kyselinu mliečnu, vďaka ktorej je kapusta naozaj „kyslá.“

 Aký je význam fermentácie? 

  1. Zvýšenie biologickej dostupnosti minerálov a proteínov v danej potravine

  2. Lepšia stráviteľnosť ťažko stráviteľných sacharidov, v tomto prípade škrobu, ale tiež  bielkovín (lepok). Vhodné aj pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s trávením.

  3. Produkcia organických kyselín s antibakteriálnou aktivitou (mliečna, mravčia, octová)

  4. Prítomnosť probiotických baktérií, ktoré produkujú B a K vitamíny

  5. Eliminácia patogénnych baktérií, ktoré sú vytesnené vďaka osídleniu probiotickými kultúrami

Kyslá kapusta a deti

 Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo soli, preto nedoporočujem podávanie u detí mladších ako 1 rok. Pri kúpe sledujte obsah soli a prídavných látok a skúste vyberať produkty v mierne slanom náleve. Najkvalitnejšie nájdete na farmárskych trhoch alebo si skúste domácu prípravu.