Vitamín C
Ako ho zachovať v potravinách?
Medzi hodnotné zdroje vitamínu C patria šípky, čierne ríbezle, rakytník, citrusy, kiwi, zemiaky (hlavne šupka), čerstvá listová zelenina, paprika, rajčiny, kapusta. Aby sme pomocou výživy dosiahli odporúčanú dennú dávku vitamínu C, museli by sme skonzumovať:
4 kg jabĺk/ 2kg hrušiek/ 400g kapusty/ 1 pomaranč/ 3 citróny alebo 5 dkg šípiek.
Obsah vitamínu C v nich však závisí od dĺžky skladovania a prípravy. Ako teda zachovať čo najviac vitamínu C v potravinách?
Najnovšie články
Hnedý či biely cukor?
Čomu dať prednosť?
Pohyb je zdravý v každom veku!
Ryby patria k najzdravším potravinám
Viete prečo? Obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny
Kto z nás ich vlastne potrebuje?
Odpoveď: My všetci – deti, tehotné ženy, dospelí aj starší pacienti.
Prečo sú pre nás všetkých také dôležité?
Ide o nenasýtené mastné kyseliny, medzi ktoré patrí kyselina linolénová, EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová). Tieto látky nazývame aj esenciálne, čo znamená, že naše telo si ich nevie vytvoriť a sme odkázaní na ich príjem.
Omega-3 celkovo pozitívne vplývajú na zdravie srdca a ciev, cholesterol, činnosť mozgu, pamäť, učenie, imunitu. Počas tehotenstva sú nepostrádateľné pre vývoj mozgu a sietnice dieťatka. Je dokázané, že ich zvýšený príjem v tehotenstve znižuje riziko alergií u novorodencov.
Zo všetkých živočíchov na svete je človek jediný, kto je, keď nie je hladný, pije, keď nie je smädný a rozpráva aj keď nemá čo povedať.