Výživa ako základ zdravia.

                Prvé príkrmy:  ako by mali byť načasované a ako by mali vyzerať ?

Ako sa mení výživa od 1. roku ?

Ako si správne vyberať potraviny a ako čítať zloženie ?

Aké 4 základné kategórie potravín by sa mali nachádzať v jednálničku a prečo ?

Kedy zaradiť lepok, kravské mlieko, citrusy atď. ?

info@webzdravejrodiny.sk

Vaše dojmy ↓ ↓ ↓

To, čo jeme vo významnej miere určuje zdravotný stav organizmu, obranyschopnosť a celkovú duševnú a fyzickú pohodu. Správna výživa v ranom detstve je kľúčová k zdravému rastu a vývoju dieťaťa.

Príďte na prednášku, kde sa budeme rozprávať o jednotlivých fázach výživy dieťatka -kojení, prvých príkrmoch, komplementárnej výžive a o tom, kedy je vhodný úplný prechod k rodinnému stravovaniu.

Správna výživa je jeden z najprirodzenejších spôsobov ako podporiť imunitu. Už samotné materské mlieko obsahuje množstvo protilátok a ďalších imunoaktívnych látok. V ďalšej výžive dieťaťa v ranom detstve je potrebné zabezpečiť všetky nutrienty, ktoré podporujú imunitný systém. Sú to najmä vitamíny A, sk. B, C, D, E, železo, zinok, omega-3 mastné kyseliny a probiotiká. Ich nedostatok vo výžive sa prejavuje zvýšenou náchylnosťou na infekcie, únavou a celkovým oslabením organizmu. Potraviny sa však pri spracovaní obsahovo menia- napríklad pri povarení brokolice sa znižuje obsah vitamínu C, avšak vstrebateľnosť železa sa zvyšuje. Obilniny sú veľmi bohaté na minerálne látky, avšak obsahujú aj antinutrient kyselinu fytovú, ktorá bráni ich vstrebávaniu. Odbúrať ju môžeme jednoduchým procesom fermentácie a tak získať všetky cenné zložky, ktoré obilnina obsahuje. Rôzne spôsoby úpravy ovocia, zeleniny, cestovín či rýb taktiež spôsobujú významné zmeny obsahových látok (varenie, blanšírovanie, naparovanie, pečenie atď.) Na prednáške si uvádzame konkrétne príklady a tipy, ako tú ktorú potravinu upraviť, aby sme z nej získali maximum. Pravidelná konzumácia potravín s obsahom biologicky cenných látok tak jednoducho a najmä prirodzene podporuje imunitu.

„Všade je veľmi veľa informácií, ale človek si z nich musí vyberať. Som rada, že som si to mohla celé vypočuť aj s odôvodnením, a to aj od niekoho, kto výžive naozaj rozumie.“ Sisa

„Toto boli naše večné témy s mamičkami, keď sme spolu kočíkovali. Čo ste papali, prečo, ako. Najlepšie, že každá mala iné informácie od lekára. Bolo treba si to ujednotit, a to táto prednáška splnila perfektne. “ Veronika

„Že čo je to fermentácia a prečo tak pripravovať kašu som predtým počula, ale netušila som ako na to. Naozaj ďakujem za skvelé rozšírenie informácií, veľa som sa naučila.“ Ivana

„Ďakujem za prednášku. Všetko pokope a ešte aj materiály na doma, už ich mám na chladničke a nemusím sa báť, že sa nedovolám našej lekárke.“ Peťa

„Keď mala Kajka hnačku, vďaka prednáške som vedela, ako postupovať. Naša Dr. nás na druhý deň pochválila a povedala, že som dobre urobila, keď som upravila stravu a zaradila probiotiká.  Ďakujem Leni za Vašu prácu.“ Betka