Keď teploty stúpajú, každý rodič sa snaží pred slnkom chrániť svoje dieťa. Natierame ich krémom s vysokým ochranným faktorom, dávame na hlavy šiltovky a klobúky a nezabúdame na pitný režim. Všetko skvelé nápady. Avšak v snahe ochrániť deti pred slnkom rodičia niekedy prikrývajú kočík, aby deťom nesvietilo. To je naozaj zlý nápad…

Už pri zakrytí kočíka jemnou látkou alebo dierkovanou dekou rastie teplota v kočíku k nebezpečným hodnotám (originálna švédska štúdia). Ak je vonku 27- 30 stupňov, koľko má asi dieťatko v pozakrývanom kočíku? No ako v peci… Okrem tepla dochádza k obmedzeniu cirkulácie vzduchu – hlavne, ak kočík nemá žiadne bočné vetranie.

Podľa štúdie sa teplota detského telíčka zvyšuje v horúčave 3-5 x rýchlejšie v porovnaní s dospelými. Malé deti nemajú dobre vyvinutú termoreguláciu, ľahko sa prehrejú a dehydrujú, čo podľa spomínanej štúdie môže viesť infarktu a syndrómu náhleho úmrtia. 

Ako rastie teplota v zakrytom kočíku v porovnaní s vonkajším prostredím?

Podľa štúdie bola v nezakrytom kočíku teplota 22 stupňov Celzia. Po zakrytí tenkou látkou bola o 30 minút teplota 34 stupňov a o 60 minút už 37 stupňov Celzia. Pozor, a to sa štúdia robila vo Švédsku, kde je v lete maximálne okolo 30 stupňov. Na naše teplotné maximá to už snáď ani netreba počítať…

Zakrývať kočík je teda naozaj nevhodné. Dá sa to porovnať pomaly už s teplotou v lete v aute. Lepšou alternatívou je zaobstarať si slnečník na kočík a pri výbere kočíka zvoliť skôr kočík so širšou strechou a s dobrým vetraním. Lekári tiež doporučujú kontrolovať často dieťa v kočíku, či sa priveľmi nepotí alebo nie je červené. Toto je dôležité hlavne u spiacich detičiek, ktoré vám nepovedia, že im je teplo. Dôležitou zásadou je tiež dôsledný pitný režim – časté ponúkanie nápoja vo fľaši a kojenie a ľahšie oblečenie. V horúčavách zabudnite na zásadu, že dieťa má mať o 1 vrstvu viac ako dospelý. 

PharmDr. Lenka Bukviarová

Šťastná mamina 2 dcér, vyštudovaný farmaceut, aromaterapeut, podporovateľka celostnej medicíny a zakladateľka osvetových projektov pre rodičov Web zdravej rodiny a Škola zdravia pre mamičky.

info@webzdravejrodiny.sk