Na trhu je momentálne množstvo druhov pečiva a nie je ľahké vybrať si to správne. Pre lepšie zorientovanie prinášam prehľad základných typov pečiva a tiež informácie o ich biologickej hodnote.

Biele pečivo
Vyrába sa z bielej múky, ktorá vzniká tak, že zrno obilniny sa zbaví obalu (a tým aj mnohých cenných látok) a následne sa pomelie. Múka je tak síce jemná, ale biele pečivo nemá veľkú výživovú hodnotu a obsahuje taktiež málo vlákniny. Má vysoký glykemický index, čo znamená, že zasýti len na krátku dobu. Nie je vhodné na pravidelnú konzumáciu, keďže z dlhodobého hľadiska môže viesť k vzniku obezity a ďalších ochorení.

Tmavé pečivo
U spotrebiteľa vyvoláva klamlivý dojem, že ide o celozrnné- teda najzdravšie pečivo. Nemusí to tak byť vždy, treba si poriadne prečítať zloženie a neveriť zavádzajúcim označeniam (ako napríklad „fit“).
Tmavé pečivo býva niekedy iba prifarbené biele pečivo. Farbí sa najčastejšie karamelom, alebo praženými obilninami. To znamená, že takéto pečivo nie je o nič zdravšie ako obyčajné biele pečivo. 

Prečo je celozrnné pečivo najzdravšie? 

Vyrába sa z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celého zrna vrátane obalu. Tým sa zachovávajú cenné vitamíny a minerály, čo z celozrnných potravín robí hodnotnú časť jedálnička. Konzumáciou získame dlhší pocit sýtosti, keďže takéto potraviny majú nízky glykemický index.

Čo je to viaczrnné pečivo? 

Pri jeho výrobe sa používa viacero druhov obilnín, prípadne strukoviny či semienka (tekvica, ľan). Viaczrnné pečivo teda nemusí byť z celozrnnej múky a jeho výživová hodnota sa skôr blíži k bielemu pečivu.

Čo si ešte všímať pri kúpe pečiva?

Prečítaním etikety zistíte, či výrobok obsahuje prídavné látky ako konzervanty, zahusťovadlá, konzervanty, emulgátory a farbivá. Ďalej môže pečivo obsahovať margaríny, palmový tuk, zemiakový a kukuričný škrob, glukózový či karamelový sirup. Ideálne je, ak kupujete pečivo s minimálnym obsahom týchto látok. Pozor si dajte aj pri bezobalovom pečive, to býva väčšinou plné spomínaných látok a zloženie si ťažko overíte.

Zdravou domácou alternatívou je kváskový chlieb, robíte ho niekto?